Monday, July 02, 2012
Almond London
rasa free sikit petang ni, nak kongsi resepi almond london..Aisha guna resepi dr Kak Ita @ Masam Manis..Alhamdulilla memang sedap..maner yang berpeluang nak buat biskut2 raya tu, leh la mencuba ye. Nampak almond london ni, teringin pulak nak makan ptg2 ni..;)
ALMOND LONDON
sumber asal : kak azlita@masam manis
Anggaran dalam 120 biji
250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipangang
Untuk menyalut biskut
Cawan kertas secukupnya
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg di panggang
Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.
Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Boleh juga hiaskan ikut citarasa masing-masing.
0 komentar:
Post a Comment